nyum2 sodapnya...nak jugak update kat sini.mana lah tau nt nak masak lagi lupa.yolah semakin tua dan masak nih pun bukan salu.mak ayah x mkn sgt ikan nih.
Resepi Ikan Siakap Kukus
Ikan Kukus/Stim ( Sumber : Dapur Dayangjack )
1 ekor ikan siakap (dibersihkan)
1 batang serai (diketuk) – saya hiris nipis2
5 ulas bawang putih (dihiris)
2 inci halia (dihiris)
1-2 biji limau nipis (ambil jusnya)
2-3 biji cili padi (diketuk) – optional
sedikit salted vegetable (dihiris) – optional – tak letak
saya tambah sedikit hirisan karot
2 biji tomato (dihiris dadu)
sedikit garam dan gula
1 sudu makan sos ikan atau sos tiram
sedikit air
sedikit daun sup (dihiris) – saya ganti dgn daun ketumbar
Cara-cara
1. Sediakan pengukus. Jerangkan airnya dgn api sederhana. Sediakan bekas tahan panas atau loyang.
2. Lumurkan ikan bersama garam. Kemudian letak di dlm bekas tadi. Kemudian, taburkan hirisan bawang putih, halia dan masukkan serai. Kukus selama 15-20 minit. Sementara itu, satukan sedikit air bersama sos ikan/sos tiram dan gula. Bancuhkan.
3. Kemudian buka penutup kukusan, masukkan tomato, salted vege (jika suka), serta air yg sudah dicampurkan dgn sos tiram tadi. Kukus lagi 5 minit.
4. Akhir sekali masukkan jus limau dan cili padi. Kacau perlahan. Jika kurang masin bolehlah tambah garam. Kukus lagi selama 2-3 minit.
5. Setelah masak, taburkan hirisan daun sup.
6. Hidangkan dan sedia untuk dinikmati bersama nasi putih.
*resepi ini pun diambil dari blog org lain tapi dah lupa blog mana.lama giler kot.....mintak halal yer
Resepi Ikan Siakap Kukus
Ikan Kukus/Stim ( Sumber : Dapur Dayangjack )
1 ekor ikan siakap (dibersihkan)
1 batang serai (diketuk) – saya hiris nipis2
5 ulas bawang putih (dihiris)
2 inci halia (dihiris)
1-2 biji limau nipis (ambil jusnya)
2-3 biji cili padi (diketuk) – optional
sedikit salted vegetable (dihiris) – optional – tak letak
saya tambah sedikit hirisan karot
2 biji tomato (dihiris dadu)
sedikit garam dan gula
1 sudu makan sos ikan atau sos tiram
sedikit air
sedikit daun sup (dihiris) – saya ganti dgn daun ketumbar
Cara-cara
1. Sediakan pengukus. Jerangkan airnya dgn api sederhana. Sediakan bekas tahan panas atau loyang.
2. Lumurkan ikan bersama garam. Kemudian letak di dlm bekas tadi. Kemudian, taburkan hirisan bawang putih, halia dan masukkan serai. Kukus selama 15-20 minit. Sementara itu, satukan sedikit air bersama sos ikan/sos tiram dan gula. Bancuhkan.
3. Kemudian buka penutup kukusan, masukkan tomato, salted vege (jika suka), serta air yg sudah dicampurkan dgn sos tiram tadi. Kukus lagi 5 minit.
4. Akhir sekali masukkan jus limau dan cili padi. Kacau perlahan. Jika kurang masin bolehlah tambah garam. Kukus lagi selama 2-3 minit.
5. Setelah masak, taburkan hirisan daun sup.
6. Hidangkan dan sedia untuk dinikmati bersama nasi putih.
*resepi ini pun diambil dari blog org lain tapi dah lupa blog mana.lama giler kot.....mintak halal yer
kipidap akak tukang masak
ReplyDeletedongibab...hahaha
Delete